Tipărire

teiu veteranVeteranul de război Pescaru Vasile, din comuna Teiu, a împlinit 105 ani! Alături de conducerea administrației locale și membri ai Consiliului Local, familie și cunoscuți, la aniversare au participat Asociația Națională a Veteranilor de Război, filiala Argeș, precum și Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități, structuri reprezentate de președinții col. Țânțaru Alexandru și Cătălin Filip, vicepreședintele Dan Arsenescu și veteranul Amzărescu Viorel. Cu 92 veterani de război în viață și 1300 de văduve de veterani, Asociația din Argeș se află în top la nivel național nu doar numeric, ci și din punct de vedere al longevității membrilor săi.

”Avem veteranul de la Costești, care a împlinit 108 ani, și doi membri de 105 ani, printre care și sărbătoritul de astăzi. Suntem onorați să îl sărbătorim nu doar ca om, ci și ca militar, ca erou, ca român. Ne bucurăm  alături de familie și comunitate că este încă printre noi. Lui și celor asemenea le datorăm prezentul și viitorul copiilor noștri”, a declarat președintele col. Țânțaru Alexandru.
”An de an, l-am sărbătorit pe nea Vasile Pescaru, un membru al comunității noastre și un veteran de război care ne face cinste. De la astfel de oameni trebuie să învățăm noi și generațiile tinere ce înseamnă sacrificiul și dragostea de patrie. Este un exemplu de urmat pentru comuna noastră!”, a spus, emoționat, primarul localității, Florin Dumitru.
Vasile Pescarun s-a născut la 21 iunie 1915 în comuna Lăpușna, raionul Cărpineni din Moldova de astăzi. La 19 ani pleacă să îndeplinească serviciul militar timp de 3 ani de zile în cadrul Regimentului 35 Infanterie Chișinău. După terminarea serviciului militar ajunge pe front cu același regiment timp de 4 ani. În timpul unui atac este rănit la gât de către o schijă de obuzier. Este evacuat și internat de urgență la un spital de campanie din Ungaria.
Momentul care i-a marcat existența a rămas în mintea veteranului, amănuntele rostite cu o tristețe calmă și sfâșietoare, fiind dovada asumării unui destin greu încercat: ”Înainte de a fi rănit, cu câteva clipe stând pe marginea unui lac, am văzut un fluture pe malul apei. M-am aplecat să-l ridic și atunci a venit un obuz care a explodat și mi-a omorât camaradul de luptă care era lângă mine, iar eu am fost rănit la gât”.
După război se stabilește la Galați unde o întâlnește pe soția sa Vargheș Nicoleta. În urma relației se naște o fiică, care moare prematur. În 24 noiembrie 1949 pleacă cu familia și se stabilește pentru o perioada de timp în satul Gemeni, com. Dârvari, județul Mehedinți.
După o lungă suferință, în 1989, soția sa, Nicoleta, pleacă în lumea celor drepți. Rămânând văduv și fără niciun ajutor este adus definitiv în 2007 de către cea care a fost crescută de la vârsta de 11 luni de unchiul Vasile, Mădălina Mica, în județul Argeș, comuna Teiu, locație unde a și fost aniversat veteranul de război Pescaru Vasile, la cei 105 ani împliniți.