Tipărire

leresti 2Aflat la cea de-a IV-a ediție, „Balul gospodarilor” de la Lerești este o sărbătoare cu și despre oameni. Despre comuniune, unitate și apartenență, despre păstrarea tradițiilor și bucuria cântecului și jocului muscelean, cum bine a punctat primarul Marian Toader, inițiatorul evenimentului. De la început, sentimentul care ți se înfiripă în suflet, intrând în Căminul Cultural Lerești, locul de desfășurare a sărbătorii, este cel al unei întoarceri în timp, la o horă a satului autentică, despre care citim în monografii. Lipsit de orice festivism desuet, fără discursuri cu limbă de lemn sau demagogie lipsită de substanță, Balul lereștenilor reînvie tradiția satului românesc, aducând laolaltă membri comunității, pentru a se bucura împreună.

Gândit ca o sărbătoare a renașterii, evenimentul, plasat în timp la granița dintre iarnă și primăvară, celebrează deopotrivă Dragobetele, Mărțișorul și Ziua Femeii, fiind, până la urmă, o manifestare a vieții. Un alt element care face evenimentul special este participarea tinerilor, în număr covârșitor de mare, și portul popular, pe care toți cei prezenți îl afișează cu mândrie și emoție. 
”Acesta este scopul nostru - de a duce mai departe această tradiție, de a sădi în sufletele copiilor noștri acele sentimente pe care și noi le-am trăit. Să fie mândri că sunt lereșteni, să fie conștienți că fac parte dintr-o comunitate, să iubească portul și jocul nostru.”, a spus primarul Marian Toader.
leresti 3”Un popor fără tradiție e un popor fără viitor. Plecând de la această premisă, ceea ce putem noi face este să sădim în sufletele tinerilor dragostea față de costumul popular și obiceiuri, prin astfel de manifestări, unde cred că este imposibil ca cineva să nu simtă câtă bucurie este să fim alături de cei din comunitatea noastră, să ne bucurăm împreună”, a rostit cu emoție viceprimărița Adriana Cicu.
Balul a fost deschis, conform obiceiului, cu rugăciunea „Tatăl nostru” și intonarea în cor de către toți cei de față a imnului național, adică exact cu cele două coordonate la care orice român ar trebui să-și alinieze sufletul: dragostea de Dumnezeu și iubirea de țară; cele două axe ale spiritualității, care au făcut posibil prezentul națiunii și au scris istoria noastră, ca parcurs și continuitate. A urmat urarea cu tobă și hora mare, semn că distracția poate începe. Acompaniați de trupa „Record”, condusă de Ionică Radu, localnicii au început dansul, cu mic cu mare. Sârbele, horele și cântecele specifice zonei au încălzit atmosfera, așa că vinul și țuica din producția proprie a primarului, precum și bunătățile dulci, tradiționale, făcute de gospodine și cu care au fost serviți participanții, au fost mai mult decât binevenite.
O mare surpriză pentru toți a fost evoluția copiilor din ansamblul localității – „Alunelul”, sub coordonarea coregrafului Ion Horobeanu și a fiicei acestuia, Ioana, dar mai ales vestea că ansamblul a fost reînființat oficial, prin hotărâre de Consiliu Local, activitatea artistică fiind de acum susținută financiar de Primărie. Și, pentru că modernitatea se îmbină fericit cu tradiția la Lerești, un alt anunț al conducerii Primăriei - că de acum în localitate există wi-fi, printr-un proiect derulat cu fonduri europene, a adus la fel de multă bucurie, mai ales tinerilor.
Dansul și veselia au continuat până târziu,  iar doamnele și domnișoarele au primit de la organizatori primele mărțișoare - buchețele de ghiocei, pentru un început de primăvară cu noroc.

Primăvara, anotimpul renașterii, al trezirii la viață, face din ziua de 8 Martie ziua cea mai plină de feminitate, zâmbete și căldura sufletească. La mulți ani tuturor doamnelor și domnișoarelor!
Primăria și Consiliul Local Lerești
Primar, Marian Toader