buzoestiAdministrația comunei Buzoești are în plan demararea mai multor investiții anul acesta. Cu finanțare locală sau prin accesarea unor fonduri europene, toate aceste lucrări vor contribui la îmbunătățirea condițiilor de viață pentru cetățeni. Există și un proiect care îi vizează în mod direct pe elevi. Detaliile ne-au fost oferite de către primarul comunei Buzoești, Ion Tănase.

- Dle primar, ce investiții vă propuneți să demarați anul acesta?
- După ce anul trecut am modernizat 6 km de drumuri locale prin PNDL 2, anul acesta vom continua procesul de modernizare a infrastructurii rutiere. Cu fonduri locale, vom începe asfaltarea drumurilor din satele Ionești și Redea, pe o lungime de 6 km. De asemenea, avem finalizat un proiect de asfaltare și pentru drumurile locale din satele Vulpești și Cornățel. În scurt timp îl vom depune la Ministerul Dezvoltării. În satul Șerboieni vom începe amenajarea unei baze sportive cu teren multifuncțional, cu gazon sintetic. Baza va avea vestiare, dușuri, grupuri sanitare și va fi realizată cu fonduri europene, prin GAL. În satele Cornățel, Bujoreni și Vulpești se va trece în faza a II-a a proiectului derulat de SC Apă Canal Pitești, și anume realizarea rețelei de canalizare, iar în satele Buzoești și Curteanca vom branșa gospodăriile la rețeaua de apă modernizată. În paralel, în satele Bujoreni, Vulpești, Ionești, Șerboieni, Tomșanca, Vlăduța și Redea vom continua modernizarea iluminatului public, începută anul trecut în satul Buzoești. Lucrările vor fi executate din bugetul local. Nu în ultimul rând, studiul de fezabilitate pentru introducerea gazelor a fost depus la minister.
- Există schimbări cu privire la taxele și serviciile plătite de cetățeni în 2020?
- Taxele și impozitele locale nu au fost majorate, rămân la nivelul din 2019. Singura completare este indexarea cu rata inflației, măsură aplicată anual conform legislației. Cetățenii care plătesc până la 31 martie, au o reducere de 10% din cuantumul obligațiilor fiscale. De menționat este faptul că de la 1 ianuarie, comuna noastră a trecut la colectarea gunoiului menajer în sistem individual, la pubelă. Peste 3.000 de pubele a fost distribuite în gospodăriile din Buzoești. În perioada următoare, cetățenii vor primi și materiale informative cu privire la colectarea selectivă și saci pentru deșeurile reciclabile. De anul acesta, gunoiul va fi colectat din poartă în poartă, noul sistem de colectare aducând și o majorare a taxei pentru salubritate. Dacă cetățenii vor înțelege să colecteze selectiv, iar cantitatea de gunoi ridicată din localitate va scădea, atunci și taxa va putea fi diminuată.
- Vorbeați la început despre un proiect dedicat elevilor. Despre ce este vorba?
- Am făcut demersuri la Ministerul Educației pentru a oferi o masă caldă copiilor din clasele I - VIII, pe baza unui proiect-pilot pe care ministerul îl derulează în 50 de comune din țară, ”Masă caldă”. Am depus o solicitare la minister, aceasta a fost validată și, dacă proiectul va demara la nivel național, comuna Buzoești va fi primul beneficiar din județul Argeș al acestui program. Așteptăm răspunsul oficial al Ministerului Educației și sperăm că în scurt timp vom putea oferi copiilor o masă caldă sau un pachet alimentar, așa cum prevede programul. 299 de elevi din comuna Buzoești ar putea beneficia de acest program.