Tipărire

valea iasuluiPregătirile pentru întâmpinarea sezonului rece sunt în centrul activităților administrației comunei  Valea Iașului în această perioadă. ”Achiziționăm nisipul și sarea pentru materialul antiderapant și, de asemenea, achiziționăm saci pentru depozitarea acestuia. În jur de 50 de saci cu greutatea de aproximativ o tonă fiecare vor fi repartizați în diferite zone ale comunei pentru ca materialul antiderapant să fie ulterior împrăștiat de muncitorii de la Legea 416. Totodată, pregătim cele două utilaje din dotare, un tractor și un buldoexcavator, pentru lucrările de deszăpezire pe care le vom face în regie proprie. Pentru cele patru instituții cu încălzire pe lemne, Școala Generală nr. 1 Valea Iașului, Grădinița cu Program Prelungit Ungureni, Dispensaul uman Ungureni și Primăria Valea Iașului, a fost asigurată întreaga cantitate de lemne necesară pentru iarnă”, declară primarul Nicolae Barbu.

De altfel, în perioada imediat următoare, din arborii marcați de pe raza comunei (islazul Ruginoasa), se vor procura 150 mc de masă lemnoasă, în special fag și carpen, combustibil ce va fi utilizat pentru asigurarea încălzirii în iarna 2020-2021.

Buget rectificat negativ
Deși la rectificarea bugetară din această lună, Primăria Valea Iașului a primit suma de 310.000 de lei, bani destinați cheltuielilor de funcționare, bugetul comunei va fi rectificat negativ la finalul lunii. Deficitul înregistrat se datorează diferenței semnificative dintre veniturile prognozate la începutul anului a fi încasate și cele realmente colectate până acum de administrația locală. La această situație se adaugă și faptul că în primele trei luni ale anului, impozitul pe venit a fost încasat în cotă de 43% de administrația locală, iar abia din luna aprilie s-a trecut la cota de 60% la încasare, fapt ce a diminuat proiecția bugetară. Astfel, la începutul anului, proiecția bugetară a Primăriei Valea Iașului indica încasări de circa 1.000.000 de lei, însă acum, la finalul anului deficitul bugetar este de 280.000 de lei. În mod concret, din sursele de venit prognozate inițial, pe parcursul anului au intrat în buget doar 300.000 de lei (din plata a două tranșe pentru vânzarea unui hectar de teren din islazul de la Valea Uleului), 310.000 lei de la rectificarea bugetară și alți 110.000 de lei din încasări suplimentare ale autorităților locale. Principalul domeniu care va suferit de pe urma acestei rectificări negative sunt investițiile. Acestea sunt introducerea canalizării pe o lungime de 17 km, modernizarea a 16 km de drumuri locale și extinderea rețelei de gaze în satele Valea Iașului, Borovinești, Bărbălătești și Ungureni – 11,5 km. Toate proiectele se află în faza de obținere a avizelor pentru lucrări.