corbi 1Să scrii despre „Rapsodia păstorească” de la Corbi este pe atât de greu, pe cât de ușor. Greu, pentru că este dificil să cuprinzi în cuvinte autenticul și bucuria celor ce vin an de an, în număr din ce în ce mai mare, și ușor, din absolut aceleași considerente. Festivalul, ajuns la 49 de ani de existență, nu este doar o sărbătoare, o dată, un eveniment. Este o stare, ce are un spirit viu, este în sine o Prezență, care palpită prin fiecare dintre cei care participă.

Rapsodia reprezintă oglinda sufletului românesc care, păstrându-și nealterat trunchiul, construcția inițială, se dezvoltă, ca un arbore falnic care, păstrându-și măreția și stabilitatea trunchiului, se îmbogățește în coroană, an de an, cu ramuri tinere.  Peste tot auzi în jur: “Uite că avem cu adevărat tradiție!”, „Uite că știm cu adevărat să sărbătorim!”, „Uite că se poate să ne dezbărăm de tot ceea ce este fals și impus și să ne bucurăm de ceea ce suntem!”. Asta fiindcă nimeni nu vine la Rapsodia de la Corbi nici din obligație, nici din impunere. De la cei mai bătrâni locuitori ai comunei, până la turiștii din județ sau din țară, de la ziariști la oameni cu funcții mai mari sau mai mici, toți vin la “Rapsodia păstorească” de plăcere. Pentru a se reîntoarce la filonul pe care îl avem adânc în noi, de dor de țară, de bunici, de verde, de frumos, de turme de oi, nostalgie și fluier, renaștere, primăvară, ritual și sacru prin cântec și bucurie.
Un festival de asemenea proporții, cu mii de participanți și atâta varietate a momentelor, implică desigur o organizare riguroasă și o mare desfășurare de forțe.  Dar corbi 2participarea emoțională, naturalețea curgerii momentelor, de la paradă până la programul artistic punctat cu acordarea de diplome prietenilor de suflet, fie ei oameni politici, de cultură, de țară, crescători de oi sau artiști, fac ca această Sărbătoare să crească de la an la an. Este un festival al oamenilor, dedicat lor, al tradițiilor, al portului și cântului popular, al obiceiurilor, al promovării mâncărurilor delicioase din zonă, al bucuriei.
Dintre toate nevoile sufletului uman, nimic nu e mai vital decât trecutul, deoarece ne face să fim ceea ce suntem azi. Și-am fost purtați pe 19 mai la Corbi într-o clipă în trecut, în istoria noastră, a satului românesc, când festivalul s-a deschis cu superbii cai de rasă ce au deschis parada. Au urmat, într-o splendoare de culori și varietate, delegațiile ansamblurilor participante din Argeș, Gorj, Vâlcea, Sibiu, Gorj și două localități din republica Moldova.
Festivalul a continuat pe platou, “La Chilii”, sub un soare superb, cu un program artistic de excepție, mâncare bună și atmosferă câmpenească. Nu  a lipsit concursul crescătorilor de ovine-unul dintre argumentele forte ale festivalului. Asociația “Corbii de Piatră” i-a premiat pe cei care au avut exemplarele cele mai frumoase, în funcție de rasă.
Firul roșu, ideea centrală, lait-motivul sub care s-a desfășurat sărbătoarea  a fost cea de românism, patriotism, unitate. Mesajul primarului Virgil Baciu a punctat în acest sens nevoia ca românii să fie uniți, să lupte pentru interesele lor, pentru țară, pentru acest neam. De aceea, tricolorul României, un steag imens de 100 de metri, a fost și anul acesta ”blazonul” Rapsodiei și al sufletelor celor prezenți.
”Acest tricolor pe care îl purtăm în deschiderea unuia dintre cele mai profunde și autentice festivaluri din județ, “Rapsodia păstorească”, este un simbol nu numai fizic, ci mai ales de suflet. A fost gândit acum un an ca să marcheze Centenarul Marii Uniri. Un an care nu a marcat, decât festivist și lipsit de substanță, momentul istoric. Astăzi, am deschis sărbătoarea nu întâmplător, cu acest imens tricolor și cu un altul, mai mic, pentru cei 101 ani de la Unirea cea Mare, fiindcă nu doar la cifrele rotunde trebuie să sărbătorim, fiindcă Unirea este încă un vis al nostru. La ceas de Sărbătoare asta îmi doresc:  să avem oameni patrioți care să realizeze visul de aur al acestei țări, așa cum spunea Regina Maria. “Rapsodia păstorească” începută acum 49 de ani, în 1970, de către primarul Zamfirescu Constantin, la corbi 4inițiativa profesorilor și a altor oameni destoinici din localitate, marchează urcatul oilor la munte. Luna mai, pentru păstori asta înseamnă. Iată că de jumătate de secol reușim să facem fală și mândrie acestei localități, organizând acest festival care a devenit cunoscut nu numai în țară. Astăzi avem, pe lângă prietenii noștri din Moldova de peste Prut,  o delegație din Franța, special ca să vadă ce se întâmplă de Corbi. Suita de invitați din țară - Gorj, Sibiu, Olt, Vâlcea care vin an de an, confirmă, de asemenea. Dar, ceea ce mă bucură din suflet, este că văd oameni plecați din țară care vin și revin an de an cu ocazia acestei sărbători, ca să ne bucurăm împreună. Îi felicit pe toți cei prezenți astăzi, pe toți cei care sunteți alături de mine. Dumneavoastră, toți, sunteți substanța și sensul acestei sărbători!”, a spus, cu emoție,  primarul Virgil Baciu.