Tipărire

raca 1Puține sunt sentimentele care se pot compara cu emoția comemorării celor care și-au dat viața pentru țară, a eroilor care au făcut posibilă România de astăzi. Cunoscuți sau mai puțin cunoscuți, toți cei ce s-au jertfit pentru patrie merită recunoștință veșnică și un pios omagiu. Este și cazul tânărului caporal Ion Alexe, originar din satul Bucov, comuna Râca, care a murit eroic la vârsta de doar 22 de ani în județul Arad, pe drumul de la Pâncota spre Cherechiu, apărând autoritățile locului de ostașii unguri.

“Caporal Alexa”, comuna numită după eroul argeșean
Povestea începe în 1919, în localitatea Pâncota, unde un grup de soldați unguri a atacat oficialitățile române, ieșite în calea trupelor române victorioase întoarse, din Ungaria după înfăptuirea Marii Uniri. Tânărul Ion Alexe abia trecuse pragul celor 20 de ani și primise gradul de caporal atunci când a fost trimis cu trupele române în Ardeal, pentru a asigura eliberarea ținutului ocupat încă de rămășițe ale Imperiului Austro-Ungar. A primit ordinul să apere autoritățile române din orașul Sântana împotriva atacurilor acestor armate rebele. La întoarcerea victorioasă a ostașilor români din Ungaria, autoritățile locale au ieșit să-i întâmpine în zona Pâncota. Câțiva militari unguri au deschis focul și caporalul Ion Alexe a căzut eroic. În memoria acestuia, localitatea care mai târziu avea să-l dea pe unul dintre cei mai mari poeți români, Ștefan Augustin Doinaș, a primit numele ”Caporal Alexa”.

Autoritățile din Râca cinstesc memoria bravului erou
Eroul s-a născut în comuna Râca din Argeș, iar anul acesta, pe 14 aprilie, la împlinirea a 100 de ani de moartea sa, la evenimentul comemorativ din localitatea care-i poartă numele a fost prezent și primarul Georgel Burcea, alături de o delegație a Primărie Râca. ”Gestul de eroism al caporalului Ion Alexe a determinat autoritățile din Arad să dea numele comunei Caporal Alexa, localitate care face parte acum din orașul Sântana. Am participat cu o delegație din comuna noastră la evenimentul de comemorare a eroului. A fost dezvelit un bust în localitatea Caporal Alexa, a fost oficiată o slujbă religioasă, au participat oficialitățile județului Arad, prefectul, reprezentanții Consiliului Județean, autoritățile din orașul Sântana și din localitate, reprezentanți ai Ortodoxiei. Din partea comunei Râca, locul de origine al caporalului Ion Alexe, am înmânat o diplomă de recunoștință față de oamenii de acolo care s-au gândit să cinstească eroii neamului în acest fel. De asemenea, am așezat plachete comemorative la monumentul ridicat în cinstea eroului, dar și la locul în care acesta și-a dat viața. A fost un eveniment emoționant, foarte frumos. Suntem mândri de eroii noștri, de faptul că am putut să le cinstim memoria. Nici noi nu vom lăsa amintirea tânărului erou din Râca să se piardă. Istoria și gestul său eroic au fost foarte puțin cunoscute în zona noastră, dar noi deja am decis în Consiliul Local ca strada principală din satul Bucov să poarte numele ”Caporal Ion Alexe” și în fiecare an vom oficia slujbe de pomenire în memoria acestuia”, a declarat primarul Georgel Burcea. Totodată, în semn de recunoștință pentru eroul comunei Râca și al județului Argeș, primarul Georgel Burcea va ridica un monument în localitate.