Tipărire

racaDeși neaprobat deocamdată, bugetul local a fost deja schițat de conducerea administrației din Râca, iar concluziile sunt împărțite. Astfel, dacă la capitolul cheltuieli de funcționare sumele necesare sunt acoperite în buget, în ceea ce privește investițiile, fondurile tind spre zero.

”Cheltuielile pentru asigurarea funcționării s-au mărit considerabil, mai ales cheltuielile de personal, prin preluarea plății asistenților personali și a indemnizațiilor persoanelor cu handicap, astfel că în bugetul propriu nu mai rămân bani pentru dezvoltare. Nu am avut niciodată bani pentru investiții, sau poate prea puțini. Suntem cumva obișnuiți cu această situație, nu este ceva nou. Avem însă nevoie de sprijinul Consiliului Județean pentru a finaliza investițiile în derulare, altfel nu avem cum să terminăm aceste obiective. Eu, unul, sunt încrezător că vom primi ajutor în acest sens. În cazul comunei Râca suntem obligați prin contract să terminăm cele două proiecte finanțate prin PNDL anul acesta, asfaltarea drumurilor și canalizarea”, precizează primarul Georgel Burcea. De altfel, din luna aprilie, vor fi reluate lucrările de modernizare a celor trei drumuri comunale incluse în proiectul finanțat de Guvern.

Solicitare pentru plata transportului profesorilor
O altă problemă de ordin bugetar este aceea a plății transportului cadrelor didactice care predau la școala din comună. Dascălii nu și-au primit banii pentru transport nici anul trecut, iar administrația locală nu poate suporta din bugetul local aceste cheltuieli. ”Am făcut o solicitare la Consiliul Județean pentru acordarea sumelor necesare pentru plata transportului profesorilor. Dacă în 2016, 2017 am reușit să achităm aceste cheltuieli de la Primărie, acum nu mai avem de unde să luăm bani, pur și simplu nu mai avem la ce renunța în bugetul local”, adaugă primarul Georgel Burcea.
Schimbând registrul, în localitate se află în desfășurare curățenia de primăvară. Pe lângă acțiunile obișnuite de salubrizare, autoritățile din Râca au intervenit cu grederul pe mai multe drumuri pentru refacerea după sezonul de iarnă.