barla 1Joi, 29 noiembrie, la Căminul Cultural Bârla s-au desfășurat manifestările dedicate serbării Centenarului Marii Uniri în localitate. Sărbătorirea celor 100 de ani de la Marea Unire a însemnat o suită de momente pline de emoție, de la evocarea însemnătății acestui moment, până la cântecele și poeziile atât de frumos intonate de copii, versuri care au trezit patriotismul în inimile celor prezenți.

Sărbătoarea Centenarului a început la Bârla cu intonarea imnului național și oficierea unei slujbe religioase pentru cinstirea eroilor. Cele mai importante momente din istorie care au condus la înfăptuirea Marii Uniri au fost prezentate de directorul Școlii Gimnaziale Bârla, Adrian Răceanu, iar fostul profesor și primar al localității Bârla, Valerică Iancu, a ținut un discurs despre importanța momentului istoric pe care îl traversăm și felul în care această sărbătoare ar trebui să ne ghideze în viitor. Zeci de copii în costume tradiționale, cadre didactice, părinți și localnici au luat parte la sărbătoarea Centenarului de la Bârla. ”Ziua de 1 Decembrie înseamnă ziua unirii tuturor românilor. Unirea a fost posibilă la momentul respectiv pentru că toți oamenii și-au dorit acest lucru, a fost un act de voință. Toți cei care suntem astăzi prezenți aici trebuie să simțim românește, să fim uniți, uniți în primul rând în acțiunile noastre, în tot ceea ce facem, să ne înțelegem mai bine unii cu alții. Acestea sunt lucruri pe care fiecare dintre noi în parte putem să le facem. Restul, politicul, trebuie să facă alte lucruri și să realizeze, dacă și alte părți o vor, unirea, reîntregirea neamului românesc. Mesajul pe care vi-l adresez astăzi este unul de unire, de unire în tot ceea ce faceți dumneavoastră, și de susținere și promovare a ideilor benefice pentru comunitate și pentru națiune”, a spus primarul Gheorghe Voicu.

Proiecte de investiții
La Școala Gimnazială Bârla vor fi amenajate grupuri sanitare în interior, lucrări ce urmează a fi executate cu fonduri din bugetul local și sprijinul Consiliului Județean Argeș. La rectificarea bugetară din luna noiembrie, administrația județeană a alocat Primăriei Bârla suma de 50.000 de lei pentru această investiție. De asemenea, în acest final de an, administrația publică locală a finalizat procedurile de achiziție publică pentru două proiecte importante: introducerea alimentării cu apă în satele Urlueni, Afrimești, Zuvelcați, Brabeți, Șelăreasca, Ciocești, Mândra și Malu și extinderea rețelei în satele Mozăceni Vale și Bârla, respectiv asfaltarea DC 137 Malu-Bârla. Primăria a semnat contractele de execuție a lucrărilor, ambele proiecte beneficiind de finanțare guvernamentală. Asfaltarea drumului comunal și introducerea apei vor demara în primăvară, întrucât condițiile meteo actuale nu permit derularea unor astfel de lucrări. ”Tot din primăvară va începe și realizarea a două terenuri multifuncționale de sport, cu fonduri europene, prin AFIR. Terenurile vor fi amplasate în satele Urlueni și Mozăceni Vale. Cu finanțare europeană va fi modernizat și Căminul Cultural Mozăceni Vale, un proiect care presupune  recompartimentarea clădirii, amenajarea de vestiare și toalete, montarea unor sisteme de ventilație și încălzire, refacerea scenei și înlocuirea acoperișului. Peste 400.000 de euro au fost alocați prin PNDR pentru realizarea obiectivului”, declară primarul Gheorghe Voicu. De asemenea, de curând a fost finalizată parcarea din fața sediului Primăriei Bârla. Au fost amenajate nouă locuri de parcare, trotuarul și rigolele adiacente, precum și pavarea intrării în sediul administrativ.