stoenestiÎn viitorul apropiat, UAT-urile vor avea posibilitatea de a obține mai facil finanțare pentru proiectele de introducere a gazelor naturale în localități. La nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale există în lucru o propunere de a introducere în rândul lucrărilor finanțabile prin intermediul PNDL a celor de realizare/extindere/reabilitare/modernizare a sistemelor de distribuție gaze naturale, măsură ce va oferi administrațiilor publice locale o posibilitate viabilă de finanțare a acestor proiecte.

La curent cu noutățile din domeniul legislativ, administrația publică a comunei Stoenești intenționează să beneficieze de pe urma acestei măsuri și să introducă cât mai repede gazele naturale în localitate. ”Noi avem toată documentația pregătită pentru depunerea proiectului de introducere a gazelor. Am înțeles că după data de 1 decembrie s-ar deschide această măsură de finanțare în cadrul PNDL. Dacă se va întâmpla așa, vom depune imediat proiectul. Acesta prevede introducerea rețelei de gaze pe tronsonul de drum național, racordarea drumului județean și plecarea de la sursă, stația din satul Piatra. Am multe solicitări din partea localnicilor pentru introducerea rețelei de gaze, este o investiție mai mult decât necesară pentru comuna noastră”, declară primarul Ion Marin.

În 2019 încep lucrările la canalizare
Pe de altă parte, de curând a fost finalizată licitația pentru atribuirea lucrărilor de proiectare și execuție a rețelei de canalizare din comună. Proiectul este finanțat de Guvern, prin PNDL 2, și mai prevede și reabilitarea rețelei de apă din localitate. Conform autorităților locale, anul acesta va fi începută proiectarea lucrărilor, urmând ca acestea să înceapă efectiv din 2019. Rețeaua de canalizare va fi introdusă pe o lungime de aproximativ 9 km, de-a lungul drumului național. Nu în ultimul rând, pregătirile de iarnă realizate din timp au fost binevenite pentru administrația publică locală, în sensul că ninsorile din luna noiembrie nu au luat prin surprindere autoritățile din Stoenești. În mai multe zone din comună s-a intervenit prompt pentru deszăpezirea căilor de acces, acțiunile de curățare a drumurilor fiind executate cu utilajele din dotarea Primăriei.