micesti 1Duminică, 14 octombrie, de Sfânta Parascheva, Flacăra Centenarului Unirii a fost aprinsă la Micești, la Monumentul Eroilor din centrul localității, în cadrul unei ceremonii istorico-religioase, organizată de autoritățile locale și județene. Evenimentul a avut ca punct de referință comemorarea eroilor Primului Război Mondial, în amintirea cărora a avut loc o slujbă de pomenire. Prezenți în număr mare, localnicii, mulți îmbrăcați în costume populare, au asistat emoționați la discursurile oficialităților prezente, precum și la un mini-spectacol oferit de talentații elevi ai școlilor din Micești.

”Este o zi cu patru semnificații, în aceeași măsură de importante. Astăzi credincioșii ortodocși prăznuiesc pe Sfânta Parascheva, sărbătoare care este eminamente una a bunătății, dăruirii, înțelegerii, toleranței. A doua manifestare se referă la celebrarea Centenarului Marii Uniri. Referindu-se la poporul român și Unire, poetul Nichita Stănescu spunea așa: “Patria noastă este limba română”. Poporul nostru a supraviețuit de-atâta timp datorită unității limbii și a credinței străbune. În al treilea rând, am ajuns astăzi la cea de-a XIV-a ediție a Zilei Localității, și țin să le mulțumesc în primul rând colegilor din Consiliul Local, care au sprijinit această inițiativă. Ultimul, dar nu cel din urmă eveniment, este cea de-a IV-a ediție a Festivalului Mărului. Așa cum am promis și cu sprijinul autorităților județene aici prezente, anul viitor intenționăm să realizăm un parteneriat cu Institutul Pomicol Mărăcineni, astfel încât să aducem din mai multe județe producători, să realizăm o expoziție, cum se face la un festival adevărat. Vreau să le mulțumesc tuturor celor prezenți astăzi - reprezentanților conducerii Consiliului Județean și Prefecturii Argeș, partidelor politice prezente, colegilor primari, preoților, oamenilor din comună și mai ales moștenitorilor eroilor din Primul Război Mondial, cărora le vom înmâna astăzi Diplome de Centenar, în semn de respect pentru înaintașii lor, cei care s-au jertfit pentru neamul acesta”, a rostit în deschidere primarul Dumitru Voicu.
A urmat intonarea Imnului Național și oficierea slujbei, punctul culminat fiind aprinderea Flăcării Unirii și depunerea de Coroane la monumentul eroilor.

Sărbători pe cinste!
micesti 2După aprinderea Flăcării Centenarului, cu mic cu mare, comunitatea din Micești s-a strâns la Baza Sportivă din comună, acolo unde muzica de calitate, voia bună și premiile acordate de Primărie și Consiliul Local au constituit ingredientele unei zile de neuitat.
La reușita sărbătorii au contribuit și bucatele excelent gătite de gazde, cei prezenți putând degusta pe îndelete din preparate tradiționale precum ciolanul cu fasole, sărmăluțe cu mămăliguță, friptură la tuci și multe alte bunătăți. Primarul comunei, Dumitru Voicu, a promis celor prezenți că va face tot posibilul ca Ziua Comunei și Sărbătoarea Mărului să devină, cu adevărat, două sărbători de tradiție ale comunității.