Tipărire

stolnici 1În luna octombrie, comunitatea din Stolnici a luat parte la un eveniment deosebit, organizat de conducerea autorităților locale și județene. Flacăra Centenarului Marii Uniri a ajuns la Stolnici.  La Monumental Eroilor din localitate, a avut un ceremonial religios de comemorare a eroilor neamului, manifestare inclusă în campania inițiată de Consiliul Județean, ”Respect pentru valorile naționale”. De asemenea, urmașii eroilor căzuți în Primul Război Mondial au primit Diplome Centenare. Evenimentul a fost dublat de o altă ceremonie, la fel de importantă și în spiritul ideii de Unire: semnarea unui acord de înfrățite între  conducerea Primăriei Stolnici și a localității Boșcana, raionul Criuleni, din republica Moldova.

Discursul primarului Sevastian Pupăză Roșu, a punctat cele mai importante momente din istoria noastră, fapte ce au condus la Marea Unire din 1918. ”În 1918 s-a definitivat procesul istoric în urma căruia toate provinciile locuite de români s-au cuprins în același stat național: România. Etape preliminare au fost: Mica Unire din 1859 (unirea Moldovei cu Țara Românească) și dobândirea Independenței, în urma Războiului din 1877-1878, pe fondul mișcării de renaștere națională a românilor, pe parcursul secolului al XIX-lea. Unirea Basarabiei, a Bucovinei și a Transilvaniei cu Regatul a dus la constituirea României Mari. A fost scopul intrării României în Primul Război Mondial de partea Antantei și favorizată de mai mulți factori istorici: acțiunea politică decisivă a liderilor din Regatul României, în conjunctura favorabilă de la finele războiului, prăbușirea Imperiului Austro-Ungar și a Imperiului Rus, afirmarea principiului autodeterminării și a celui al naționalităților pe plan internațional, în contextul prezenței pe scară largă a sentimentului național în rândul populației românești. Marea Unire este strâns legată de personalitățile regelui Ferdinand, Reginei Maria și  omului de stat Ionel Brătianu. Recunoașterea diplomatică a unirii încheiate la 1918 a necesitat eforturi pe parcursul următorilor ani. Recunoașterea din partea Uniunii Sovietice nu a venit niciodată, și astfel în 1940 venea ultimatumul în urma căruia România Mare s-a dezmembrat în avantajul Uniunii Sovietice, Bulgariei și Ungariei. Noua întindere a statului și noua structura socio-economică au produs schimbări fundamentale ale sistemului politic. Din cele două partide mari a supraviețuit doar Partidul Național Liberal, căruia în perioada interbelică i s-a opus Partidul Național Țărănesc, condus de Iuliu Maniu.”
stolnici 3Și ceilalți vorbitori au întărit ideea că românii noștri de peste Prut sunt avanpostul cel mai înaintat al latinității pe aceste meleaguri, noi fiind  singurii care am reușit să rezistăm aici, în ciuda vicisitudinilor. Cuvintele primăriței din Boșcana au adus lacrimi în ochii tuturor celor prezenți. ”Să luptăm pentru memoria celor care au căzut pentru unire, pentru ca noi astăzi să trăim frumos, să fim împreună. Să avem pace și liniște. Suntem datori să transmitem tradițiile, credința, idealurile, tot ceea ce avem mai sfânt pe acest pământ. Vreau să felicit comuna dumneavoastră pentru această sărbătoare deosebită și să le mulțumesc tuturor, mai ales domnului primar, un om cu un suflet extraordinar, fratele meu de peste Prut. De doi ani ducem tratative pentru ca astăzi să fim aici, să putem semna acordul de înfrățire. În unire stă puterea: unirea dumneavoastră ca localnici, a noastră a comunelor, pentru că numai împreună vom reuși să facem lucruri frumoase pentru copiii noștri. Cea mai mare bogăție a unei localități, a unei țări, sunt locuitorii, oamenii. Primarul comunei dvs, este un om de o calitate extraordinară, îmi este ca un frate și sunt mândră și recunoscătoare că avem acest privilegiu” primărița comunei Boșcana.
Elevii școlii din Stolnici au încheiat manifestarea printr-un program artistic de excepție.
Acțiunea a continuat în incinta Căminului Cultural, unde cei doi primari, din Stolnici și Boșcana, au semnat acordul de înfrățire.
”Prin acest parteneriat vom avea de câștigat de ambele părți. Vom ajuta comuna Boșcana cu ceea ce putem, cu experiența noastră și sunt convins că, la rându-ne, vom avea ce învăța. Colaborarea noastră va fi pe toate planurile: economic, social, cultural și educațional.”, a  spus primarul Sevastian Pupăză Roșu.