deschidereDesfășurat sub egida anului Centenarului Marii Uniri, “Festivalul Țuicii” de la Coșești de anul acesta a debutat cu o ceremonie de comemorare a eroilor neamului, festivitate ce a avut loc la monumentul din curtea bisericii de la Leicești. În prezența unui număr impresionant de localnici, majoritatea îmbrăcați în straie populare și a oficialităților județene - conducerea Consiliului Județean Argeș, parlamentari, primari argeșeni și numeroase alte personalități politice și administrative, a avut loc o emoționantă slujbă de pomenire a celor ce s-au sacrificat pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial.

Comemorarea  celor ce s-au jertfit pentru idealurile neamului românesc a culminat cu aprinderea ”Flăcării Centenarului”, un simbol al unității și a arderii noastre interioare, așa cum bine spunea profesorul Iordăchescu Constantin, în discursul său.
În acordurile fanfarei Centrului Cultural Argeș, primarul Nicolae Pană și președintele Consiliului Județean, Dan Manu, au depus Flacăra Unirii la Monumentul Eroilor, pentru a lumina memoria celor care acum un veac au luptat și au plătit prețul suprem.
Sărbătoarea a continuat la  Valea Păcurarului, locul tradițional al evenimentului, într-un cadru  natural feeric. Un prim fapt important de semnalat: promisiunea de acum un an a fost ținută - drumul a fost asfaltat. ”Drumul comunal de pe Valea Păcurarului a fost asfaltat în totalitate. Restul de tronson care duce în poiana unde are loc Festivalul nu ține de noi, de administrația locală, fiind drum forestier și nu avem dreptul să investim. Încercăm totuși să încheiem un protocol, facem cosesti 1demersuri  legale pentru a putea moderniza încă 1 km. În același timp, am asfaltat și drumul Corbu, în lungime de 800 de m, ceea ce reprezintă un mare pas înainte pentru dezvoltarea comunei”, a declarat primarul Nicolae Pană.
Muzica de bună calitate a fost principalul ingredient al întreținerii atmosferei de serbarea câmpenească autentică. Țuica a fost, evident, cel mai căutat produs, la fel ca și butoaiele meșterilor din zonă, recunoscute pentru măiestria cu care sunt lucrate. Producătorii locali s-au întrecut în a-și prezenta marfa, fie că a fost vorba de bucate tradiționale, obiecte sculptate în lemn sau produse de ceramică.
Nu au lipsit invitații de onoare, europarlamentari, deputați, reprezentanți ai conducerii Consiliului Județean și ai Prefecturii Argeș, consilieri județeni, directori ai instituțiilor din Argeș, primari din alte localități. Cu toții au urcat pe scenă pentru ale transmite localnicilor urări de bine. Fiecare a primit din partea organizatorilor diplome de participare și renumitul ”Țoi” cu țuică.
”Mă bucur extraordinar de tare că sunt aici, la acest Festival renumit la nivel național, în anul Centenarului. Sărbătoarea de la Coșești a devenit un eveniment apropiat sufletului meu și constat cu foarte multă satisfacție că promisiunile făcute pe această scenă anul trecut au fost îndeplinite. Mă refer la asfaltarea drumului din Valea Păcurarului. Este o dovadă că administrația locală din comună, primarul Nicolae Pană și echipa domniei sale sunt, într-adevăr, oameni de valoare”, a spus europarlamentarul Norica Nicolai.
”Festivalul Țuicii de la Coșești este una dintre cele mai frumoase și reprezentative sărbători din Argeș, un eveniment care reflectă  în totalitate tradițiile, promovând comuna și oamenii de aici. Eu la rândul meu, în calitate de europarlamentar, încerc să fac cunoscute în lume  valorile României și de aceea, în perioada 10-13 septembrie, am inițiat o campanie în acest sens. În Parlamentul European de la Strasbourg,  echipa mea, alături de mine, vom purta costume populare tradiționale, și vom organiza două momente artistice, cu dansuri populare din Argeș. Va fi  și o expoziție cu produse tradiționale, de la mâncare la obiecte artizanale, rulând permanent imagini cu frumusețile țării noastre în general și ale Argeșului în special. Nu în ultimul rând, vom avea o seară dedicată tradițiilor românești.”, a anunțat europarlamentarul Gabriela Zoană.
Pe de altă parte, pentru a aduce și Europa aproape de  România, Gabriela Zoană a donat tuturor bibliotecilor din comună cărți din care tinerii să înțeleagă ce înseamnă faptul că noi suntem parte integrantă a Uniunii Europene, cum funcționează această structură, ce fel de decizii se iau la nivel UE, cine este factorul decizional și, nu în ultimul rând, care sunt drepturile și obligațiile unui cetățean european.
cosesti 3”Sunt 6 tipuri de cărți, foarte bine structurate, pe înțelesul tuturor și pentru diverse categorii de vârstă care, practic, îi ajută pe tineri noștri să realizeze că sunt parte constitutivă a Uniunii Europene, că România este o țară cu la fel de multe drepturi ca oricare alta din această structură, care sunt avantajele apartenenței la marea familie europeană”, a mai declarat europarlamentarul Gabriela Zoană.
”Cel mai elocvent lucru de spus la Coșești, referindu-mă nu doar la Festivalul Țuicii, care este o bijuterie printre sărbătorile argeșene, ci și la pașii importanți care se fac în localitate, în fiecare zi, pentru modernizare este că, într-adevăr, ”Omul sfințește locul”. Oamenii pe care îi aveți la conducerea Primăriei vă reprezintă cu cinste!”, a spus deputatul Andrei Gerea.
“Consiliul Județean și conducerea administrației comunei Coșești sunt o echipă puternică. Primarul Nicolae Pană este un om de valoare ale cărui proiecte le vom sprijini, așa cum am făcut-o și până acum, pentru ca localitatea să prospere. La mulți ani Coșești!”, a rostit vicepreședinta Consiliului Județean Argeș, Simona Brătulescu.
”Din 2002, de când a fost inițiat acest Festival, nu am ratat decât vreo trei ediții. Anul acesta am răspuns cu drag invitației primarului Nicolae Pană, nu din pasiune pentru licoarea ce a făcut celebră localitatea, ci pentru că aici mă simt ca între prieteni. Deopotrivă este datoria mea, ca a oricăruia dintre cei care reprezintă județul, să promovăm acest Festival, astfel încât să devină un brand național”, a mărturisit, cu emoție, subprefectul Adrian Bughiu.
Din partea Asociației Comunelor din Argeș, prin directorul executiv prof. Ioan Toader, primarul Nicolae Pană a primit o plachetă în semn de recunoaștere a meritelor în domeniul administrativ și ca promotor și tradițiilor și obiceiurilor zonei. ”Administrația publică locală are un mare câștig prin alegerea dumneavoastră ca primar al comunei Coșești. Acest Festival pe care l-ați reluat, precum și investițiile realizate în localitate dovedesc cu prisosință acest lucru”, a spus directorul executiv al ACoR Argeș, prof. Ioan Toader.
cosesti 4Conducerea Primăriei a oferit diplome de fidelitate și câte un mic dar cuplurilor ce au împlinit 50 de ani de căsnicie: Băluță Gheorghe și Maria, Constantinescu Emilian și Aurica, Cotigă Gheorghe și Vasilica, Diaconu Dumitru și Maria, Ilie Ion și Marcela, Marin Vasile și Elena, Mărunțelu Ștefan și Viorica, Nițu Gheorghe și Filofteia, Simion Aurelian și Maria, Simion Ion și Marin, Smaranda Ion și Olimpia. Nu în ultimul rând, a fost omagiat și singurului veteran de război (ce a luptat pe frontul rusesc între 1941-1944) rămas în viață din localitate,  Gheorghe Cojocaru.
Sărbătoarea a continuat până târziu în noapte, cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Țuicii fiind, fără echivoc, cea mai reușită de până acum.