valea iasuluiÎn data de 31 august, o delegație din comuna Valea Iașului, compusă din 30 de persoane, a participat la sărbătorea zilei localității Baimaclia, raionul Căușeni, republica Moldova, comună înfrățită cu localitatea argeșeană.
”Manifestarea folclorică la care am fost invitați, alături de vecinii  noștri de la Corbi, se află la cea de-a V-a ediție și poartă denumirea generică de “Festival al Plăcintelor și Sarmalelor”. Dintre cele 30 de persoane din Valea Iașului care au ajuns pe plaiurile fraților noștri de peste Prut, au făcut parte, alături de mine, în calitate de primar al comunei Valea Iașului, salariați ai primăriei, consilieri locali, cetățeni din comună și, bineînțeles,  o parte din formația ”Mândrulița”, care a evoluat pe scenă”, a declarat Nicolae Barbu, edilul șef din Valea Iașului.”

Vizita delegației din Valea Iașului în Moldova nu a avut un singur scop. ”În data de 1 septembrie, am fost prezenți la Chișinău, la Marea Adunare Centenară, organizată în Piața Marii adunări Naționale. În fapt, calendarul evenimentelor Unioniste, dedicate anului centenarului Marii Uniri, a debutat în data de 25 martie, printr-o adunare similară la Chișinău, unde au participat peste 100.000 de oameni din toată România Mare. Evenimentul de acum se înscrie într-o serie de astfel de manifestări, cum ar fi și  aprinderea Flăcării Unirii, pe 1 iulie la Alba Iulia, flacăra traversând în mod simbolic localități din România (inclusiv Valea Iașului) și ajungând pe 24 iulie la Chișinău.
Actul nostru este mai mult decât simbolic. Unirea de la 1 decembrie 1918 nu a fost practic contrazisă de-a lungul acestui secol de niciun tratat sau document al vreunui organism internațional. Ne considerăm, așadar, uniți nu doar în cuget și simțiri, ci și faptic”, a mai spus primarul din Valea Iașului.