corbi 1Sunt 15 ani de când la Corbi, Poienărei, în prima sâmbătă după Sf. Maria, se întâmplă sărbătoarea Fiilor Satului. Că sunt din naștere sau adoptați, că locuiesc aici sau sunt doar cu sufletul printre stâncile și pășunile Corbilor, toți cei care participă la eveniment formează, cel puțin pentru o zi, o comunitate, un grup a cărui liant este bucuria de apartenență. Sentimentul de ”acasă” care încearcă pe oricare vizitator aflat întâmplător sau nu la sărbătoare, îl face să revină, ca un “drog” al regăsirii de sine, din care odată ce-ai gustat, rămâi definitiv captiv trăirii intense și necesității reiterării.

Chiar dacă în 15 ani satul s-a schimbat total (asfalt, apă curentă și alte “minuni” ale modernismului), imuabile rămân însă parfumul de legendă al locurilor ce par încă stăpânite de partizanii luptei împotriva comunismului, istoria grea a acestor munți și dragostea pentru tradiții a comunității.
Sărbătoarea este mereu aceeași prin prisma capacității organizatorilor de a o reinventa fără a-i pierde din esență, de a adăuga evenimente care nu fac decât să-i sporească interesul. Slujba de la biserică și celebra ”fotografie de grup ” care surprinde an de an prezentul perpetuu întru posteritate, au fost momentele prin care s-a intrat în atmosfera sărbătorii. A urmat, în premieră, startul pentru prima ediție a unui concurs profesionist de ciclism, la care au participat Cujbescu Dan și Mircea Darius; cei doi au pedalat pe ”cel mai special și mai spectaculos traseu”, după cum înșiși l-au descris, un traseu care va face tradiție printre iubitorii acestui sport.
Sub patronajul unui soare dogoritor de august a început serbarea câmpenească, în acordurile sublime ale grupului ”Mugurași de fluier”, condus de prof. Vasile Stănciulescu. Momentele de folclor autentic produse de ansamblul Ciobănașul sau de dans sprințar ale invitaților din Corbu, comuna Olt, au fost presărate de surprize. Acordarea de diplome de participare celor ce, de ani buni, sunt prietenii de suflet ai sărbătorii, a fost un moment extrem de emoționant, ca de obicei, prin discursurile rostite din inimă.
Un moment inedit l-a constituit parada grupului ” Haiducii călare”, crescători de cai care au uimit prin frumusețea animalelor și măiestria cu care struneau armăsarii.
corbi 2Printre invitați s-au numărat și doi dintre autorii viitoarei Monografii a localității, prof dr. Leontin Stoica și prof dr. Marius Cârjan, care au dezvăluit detalii spectaculoase despre istoria acestui sat. ”Într-o cartografie din 1838 sunt menționate aspecte demne de reținut despre satul Poienărei, un loc foarte bogat, după cum puteți remarca. Pe atunci locuiau aici 57 de familii care aveau 49 de cai, 60 de boi, 65 de vaci, 992 de oi, 63 de capre, 64 de proci și 7 stupi. În 1870, comuna Corbi era considerată cea mai bogată din plaiul Nucșoara. De altfel, satul Poienărei însuși a fost comună între 1864-1912 și 1930-1931, primul primar al localității fiind Andrei Pârvu. Evident, sunt foarte multe aspecte pe care le veți putea citi  la lansare care vă vor uimi”, a povestit prof. dr. Leotin Stoica.
Unul dintre cele mai spectaculoase momente, prin prisma emoției generate, a fost surpriza pe care directoarea Căminului Cultural și prezentatoarea spectacolului, jurnalista Elena Picu i-a făcut-o primarului Virgil Baciu. De nicăieri parcă, vocea îndrăgitului interpret Ionuț Langa a răsunat, aducând în ochii lui Virgil Baciu lacrimi de bucurie. ”Nu ne vindem țara, nu ne dăm comoara, nu vindem acest pământ”, au interpretat toți, la unison, cu vocea patriotismului românesc curat.
”Această sărbătoare, la fel ca toate organizate anul acesta la Corbi, s-a desfășurat sub auspiciile Centenarului Marii Uniri. De aceea am arborat și aici, la Poienărei, steaguri, de aceea intonăm cântece patriotice, de aceea fac apel din nou la toți cei ce suntem români adevărați: în Unire stă Puterea. Sărbătoarea Fiii Satului este una de suflet, în care pomenim morții și eroii neamului, ai satului, partizanii luptei anticomuniste dar, prin evenimentele organizate, cum este  concursul de ciclism, încercăm să promovăm zona, să o dezvoltăm. Nu tăind păduri, ci prin punerea în valoare a frumuseților din aceste locuri. Avem datoria față de înaintașii noștri, care ați văzut la 1800 cât de gospodari erau, să aducem plus-valoare!”, a declarat primarul Virgil Baciu.