Tipărire

primar albota 03Ion Dumitru, președintele Asociației Comunelor din România, filiala Argeș, primarul comunei Albota: „În actuala formă, Legea consumatorului vulnerabil inițiată de Guvernul Cîțu va fi un dezastru, pentru că pur și simplu oamenii nu-și vor mai putea permite costurile majorate la energie.
Atât în orașe, cât mai ales în mediul rural sunt multe persoane care nu au resursele necesare pentru a achita costurile din ce în ce mai mari cu energia!
În legea amintită mai sus se prevede un sprijin de 250 de lei/lună pentru gazele naturale și 500 de lei/lună pentru energia electrică pentru cei care au venituri sub 810 lei/lună/persoană, în cazul familiei, și sub 1.445 de lei în cazul persoanei singure.

Nici măcar o familie unde ambii părinți au salariul minim și un copil NU s-ar califica pentru sprijin și ar fi nevoiți să plătească integral prețurile majorate la gaz și energie!
În loc să adopte mai întâi o lege eficientă de protejare a consumatorului vulnerabil și mai apoi să facă liberalizarea piețelor de energie, Guvernele de dreapta au procedat exact invers: premierii Orban și Cîțu au făcut liberalizare fără nicio protecție, iar oamenii au fost nevoiți să plătească mai mult (în România a fost cea mai mare scumpire a energiei electrice din Europa).
De fapt, companiile de gaz și energie electrică profită de două ori: odată prin creșterea prețurilor care le bagă mai mulți bani în conturi și, apoi, prin faptul că subvenția pentru consumatorii vulnerabili este suportată de bugetul de stat – adică tot din buzunarul cetățenilor - și nu dintr-un fond special, așa cum prevăzuse guvernarea PSD, care impusese o taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie, ca măsură de echitate și responsabilitate socială.
PSD va aduce amendamente consistente și va folosi toate mijloacele parlamentare și constituționale pentru a se opune actualei variante a legii.”