acorAsociația Comunelor din România este parte a unui consorțiu ce va coordona trei rețele de transfer de cunoștințe pentru promovarea bunelor practici agricole și prevenirea și reducerea riscului de poluare cu nitrați în toate județele țării. Rețelele sunt parte a proiectului  „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”- Finanțare Adițională, derulat de Ministerul Apelor și Pădurilor în perioada 2-17-20122.
Din consorțiu mai fac parte Institutul Naţional de Cercetări Economice „Costin C. Kiriţescu” – Academia Română (lider), Federația Națională PRO AGRO, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului - București, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară -  București, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" Iași, Universitatea din Craiova, și un partener din Polonia.

Rețelele de transfer de cunoștințe vor sprijini fermierii în respectarea cerințelor legale în materie de gestionarea protecției apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole, permițând acestora încasarea plăților directe, ajutoarelor naționale și plăților compensatorii de dezvoltare rurală și prevenirea unor posibile sancțiuni.  
Fermierii care aderă la o rețea de transfer de cunoștințe vor beneficia gratuit de instruire și asistență și vor participa la demonstrații ale bunelor practici în ferme, în cadrul unor grupuri de discuții ale fermierilor care vor fi organizate la nivel local. La finalul celor 3 reuniuni la care vor participa într-un an calendaristic, fermierii vor primi un atestat de participare care poate fi relevant în contextul accesării de finanțări aferente Planului Național Strategic PAC 2021-2027. Pe durata reuniunilor se asigură servicii de masă.
Se recomandă ca un grup de discuții al fermierilor să fie alcătuit din:
- 16 fermieri
- 4 reprezentanți ai instituțiilor publice din județ (Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură, Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Garda Națională de Mediu / Comisariatul Județean, autorități publice locale - Comp. Registrul Agricol).
În funcție de specificul activității fermierilor, grupurile de discuții pot avea ca tematică :
1. Gospodării tradiționale            
2. Porci
3. Bovine                     
4. Păsări
5. Ovine și caprine                 
6. Cultură mare (intensiv)
7. Legume                     
8. Livezi și vii
9. Platforme comunale                
10. Instalații biogaz
Rețelele de transfer de cunoștințe sunt operate la nivel local de un grup de facilitatori regionali. În mai 2019 se organizează primele reuniuni ale grupurilor de discuții ale fermierilor.
Informații referitoare la constituirea grupurilor de discuții ale fermierilor la nivelul județului Argeș se pot obține de la dl. Radu Aurel, la 0723.303.556 și  Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..